DFC Basisworkshop Begeleiders

Het Design for Change programma is een programma waar leerkrachten / begeleiders en scholen zelfstandig mee aan de slag kunnen, nadat ze een basisworkshop van 1 dagdeel hebben gevolgd. In de basisworkshop worden de 4 stappen uitgelegd en worden tools aangereikt om de stappen gestructureerd te kunnen doorlopen. 

DFC Traject 

Naast de DFC Basisworkshop Begeleiders, bied ik een DFC Traject voor groepen kinderen aan, waarbij ik de stappen zelf faciliteer. De opbouw van dit traject is als volgt:

1. Introductie en VOEL (Wat zit ons dwars?) De kinderen brengen in kaart welke problemen ze in hun omgeving tegenkomen en maken samen een keuze voor het probleem dat ze zelf gaan aanpakken. (een dagdeel)

2. VERBEELD (Wat kunnen we er zelf aan doen?): 1 à 2 dagdelen, waarin de kinderen brainstormen over wat ze allemaal zouden kunnen doen om het probleem aan te pakken. Hoe gekker hoe beter! Denk ‘out-of-the-box’! Kom met creatieve ideeën, die de aandacht trekken en echt effect hebben! De kinderen verdelen zich over actieteams die de ideeën in de DOE-fase gaan uitvoeren.

3. DOE (Aan de slag!): Afhankelijk van de soort activiteiten (bepaald door de kinderen, dus niets staat van tevoren vast!) kan deze fase meer of minder uitgebreid worden uitgevoerd. De bedoeling is, dat de actieteams eerst een plan van aanpak maken en zelf voor de evt. benodigde materialen gaan zorgen. Het maken van de plannen zal ik begeleiden (1 dagdeel). Bij de uitvoer van de activiteiten zelf zal begeleiding van de reguliere leerkrachten / begeleiders ook nodig zijn. Kinderen leggen het proces vast d.m.v. foto's / video om in de volgende fase anderen te kunnen inspireren door hun 'Verhaal van Verandering' te delen.

4. DEEL (Wij kunnen het en nu jullie dus ook!) Goede ideeën en acties zijn alleen van echt nut, als je ze deelt met anderen die er dan door geraakt en geïnspireerd worden. Deze fase kan gedaan worden in de vorm van presentaties binnen de schoolgemeenschap, maar het wordt pas echt leuk als de kinderen de gelegenheid krijgen om hun ervaringen en successen met een groter publiek mogen delen, bijv. via de lokale krant, radio, t.v., sociale media, noem maar op. Verder kunnen de ‘Verhalen van Veranderinggeüpload worden naar de de internationale DFC website. 

Meer weten? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.